Ilmoita kodittomasta eläimestä

Jos tiedät matelijan, sammakkoeläimen, terraariohyönteisen tai hämähäkkieläinen jolla ei ole kotia tai joka on kodin menettämisen tai lopetusuhan alla, ilmoita eläimestä Herpille koti -ringille! Pyrimme löytämään eläimelle uuden pysyvän kodin tai ratkaisemaan tilanteen muulla tavalla.

Suomen laki velvoittaa kansalaiset auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Muista kuitenkin tarkastaa, että eläin todella tarvitsee ihmisen apua: valtaosa kotimaisesta lajistostamme on rauhoitettua, eikä luonnon kulkuun muutoinkaan suotta pidä puuttua.

Akuuteissa eläinlääketieteellisessä hätätapauksissa oikea osoite on ottaa yhteyttä eläinlääkäriin HeKo-ringin sijaan.

Soita!

Ringin päivystäjän tavoittaa numerosta 045 84 555 84. Älä lähetä numeroon tekstiviestejä, vaan soita. Rinkiläiset tekevät työtä vapaaehtoisina, oman työnsä ja muiden harrastustensa ohella. Niinpä jos puheluusi ei vastata heti ensimmäisellä kerralla, soita myöhemmin uudelleen!

Lähetä mailia

Voit myös ilmoittaa eläimestä sähköpostitse osoitteella heko@herpetomania.fi. Huomaa ettei sähköpostia lueta välttämättä edes päivittäin. Niinpä soittaminen on ehdottomasti nopein ja varmin tapa tavoittaa meidät.

Jos löydät kodittoman terraarioeläimen, etkä saa ringin päivystäjää välittömästi kiinni, seuraa näitä ohjeita:

  1. Jos epäilet, että eläin saattaa olla myrkyllinen tai muutoin ihmiselle vaarallinen, pyri eristämään eläin suljettuun huoneeseen tai muuhun suljettuun tilaan, jos pystyt tekemään sen vaarantamatta itseäsi tai läheisiäsi. Hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.
  2. Jos olet varma, ettei eläin ole vaarallinen, koeta saada se kiinni. Pienen eläimen voi napata lasipurkkiin, pakasterasiaan, tai muuhun muoviastiaan. Suuremman eläimen säilyttämiseen sopivat suuremmat (muoviset) säilytyslaatikot, aukottomat pahvilaatikot, kangaspussit/säkit tai tyynyliinat.
  3. Lisää säilytyspaikkaan pieni kuppi vettä. Jos eläin on niin pieni, että pelkäät sen hukkuvan vesikuppiin, ripottele astian pohjalle ja/tai seinille vesipisaroita. Suihkepullolla on helppoa suihkuttaa vettä eläimille.
  4. Jos eläin kuuluu sammakkoeläimiin (sammakko tai salamanteri), laske astian pohjalle millinparin syvyydeltä vettä. Sammakkoeläinten tulee aina pysyä kosteina.
  5. Laita eläin rauhalliseen, mielellään hämärään paikkaan. Pienen läpinäkyvän astian voi peittää pyyhkeellä.
  6. Jos tiedät mitä eläin syö, voit tarjota sille pienen määrän ruokaa. Maakilpikonnille ja muille kasvissyöjille voi tarjota salaatin- tai voikukan lehtiä. Hyönteisiä syöville liskoille ja sammakkoeläimille voi tarjota huonekärpäsiä, erilaisia toukkia ja hämähäkkejä. Valitse niin pieniä ötököitä, että eläimen on helppo syödä ne, ja tarjoa ötökät elävinä. Käärmeet pärjäävät yleensä pitkiäkin aikoja ilman ravintoa, ja koska niille ravinnon löytäminen on helposti hankalaa, on ne parasta jättää ruokkimatta päivänparin odotusajaksi.
  7. Tarkkaile eläintä. Jos se näyttää olevan sairas, hyvin voimakkaasti aliravittu tai muuten huonokuntoinen, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin tai viranomaisiin. Poliisikin on eläinsuojeluviranomainen.
  8. Yritä toistuvasti ottaa yhteyttä HeKo-rinkiin, tai muuhun asiantuntijaan.
käärme